Garantáltan 100% glutén-mentes

Garantáltan 100% glutén-mentes

Mint az ismeretes, a lisztérzékenység esetén az egyetlen bevált kezelés a glutén teljes kiiktatása étrendünkből. A betegség tünetei különböző mértékben és formában jelentkeznek már rendkívül kis mennyiségű glutén elfogyasztása esetén is, ezért igen körülményes és különös odafigyelést igénylő feladat a 100%-osan gluténmentes diéta kialakítása.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a glutén ott is előfordulhat, ahol nem számítunk rá.

Képzeljük el, hogy hivatalos forrásból tájékozódva gondosan összeállítunk egy listát, mely tartalmazza mit szabad és mit nem szabad fogyasztanunk lisztérzékeny lévén. Ez alapján vásárolunk be és állítjuk össze étrendünket, ennek ellenére mégis rossz közérzet, hasi diszkomfort vagy komolyabb tünetek jelentkeznek étkezést követően. Ennek feltehetően nem az az oka, hogy félrevezettek, sokkal valószínűbb, hogy alattomos gluténnal van dolgunk, ami ott van, ahol nem kellene lennie.

Előfordulhat, hogy egy glutént nem tartalmazó összetevőkből álló élelmiszert veszünk, de a feldolgozóüzemben vagy annak közelében gluténtartalmú alapanyagokat is felhasználnak, így „gluténszennyezett” lehet az étel, amiről azt gondoltuk, hogy ártalmatlan.

A szigorú diéta alól nem ment fel, de ilyen és ehhez hasonló esetekben segítséget kérhetünk gluténbontó enzimektől. Az ilyen mankókat illetően arra kell ügyelnünk, hogy ez nem azt jelenti, hogy megengedett a botlás, hiszen jelenleg a leghatékonyabb enzim sem képes teljesen lebontani a glutént, még mielőtt a falat a vékonybélbe érkezne. Csak saját feltételezés, de nem hiszem, hogy a lisztérzékenység gyógyszeres kezelésére az enzimterápiában rejlene a megoldás. Mindenesetre akkor, amikor egy vendégségben csak a mi kedvünkre gluténmentes fogásokat is készítenek, viszont tudjuk, hogy az illető a tűzhelye közelében tartja a lisztet, a legjobb megoldás (minél kevesebbet szedni a tányérunkba és) bevetni az enzimeket.

Egy ténylegesen gluténmentes termék minden összetevőjét a megtermeléstől a fogyasztóig garantáltan gluténtől izoláltan kell kezelni. Azaz termeszteni, feldolgozni, raktározni, csomagolni és szállítani is.

Ez, ha nem is lehetetlen, de rendkívül költséges folyamat. Persze ez az élelmiszeripar nem minden szegmensére igaz, például tejtermékeket vagy húsokat feldolgozó üzemeknek viszonylag kis áldozattal jár a gluténkarantén, így termékeiket feltüntethetik gluténmentesként.   Viszont egy gabonafélékkel foglalkozó vállalkozásnak teljesen megválni az iparág talán legnagyobb mennyiségben falhasznált és fogyasztott alapanyagától, a búzától, igen költséges és körülményes folyamat lehet. Ennek okán egy glutén mentes termék első ránézésre ijesztően magas ára, talán maga a garancia, hogy nagyobb odafigyeléssel kezelték.

Természetesen minden gluténmentes terméket ellenőriznek, hogy 20 mg/kg alatt van-e a gluténtartalma, ugyanakkor a 0 és a 20 mg közti rés igen nagy lehet, egy olyan progresszív autoimmun betegség esetében, mint a lisztérzékenység.

Szerencsére a lisztérzékenyek és gluténallergiások közössége hazánkban is igen összetartó és közösségi média oldalakon csoportokat képezve hasznos eszmecserét folytatva osztják meg tapasztalataikat sorstársaikkal. Bár nem hivatalos, de érdemes lehet ilyen forrásokból a különböző termékekről tájékozódni, illetve saját élményeinkről visszajelezni, hogy másoknak is segíthessünk.